Sopron és egy kis plusz...

Isten nyugosztalja Elza néni!

110 éves korában ( életének 111-ik évében ) elhunyt a Sopronban élő Brandeisz Elza néni, akik a Leghűségesebb város legidősebb polgára is volt. Elza néni nevéhez fűződik a művészi tornában a ma is tanított egyedülálló, nehéz és speciális fordulattal kombinált ugrás, amely a Brandeisz-ugrás nevet viseli, egy Balaton melletti iskola felújítása is, de ő volt az, aki a háborús időkben megmentette Soros György édeanyját, amiért később Izrael államtól megkapta a Yad Vasem elismerő kitüntetést is. 

 

Brandeisz Elza néni / Fotó: kisalfold.hu

Brandeisz Elza 1907. szeptemberében született és Pestszentlőrincen nevelkedett. A mozgásművészetet a  híres Kállay Lilinél tanulta, majd később Bécsben és Drezdában folytatta ez irányú tanulmányait melyeket később itthon tánctanárként kamatoztatott. Rengeteg tanítványa volt, sokan neki köszönhetik a mozgás, a torna szeretetét.

A világháború idején a fővárosból családjával a balatonalmádi nyaralójukba költöztek, ahol a nehéz időkben ismerkedett meg a származása miatt üldözött Sorosné Erzsébettel, akivel jó barátság alakult ki.  Amikor egyre jobban tetőzött a politikai üldözés a fiatal Elza bújtatta Erzsébetet, akit gyakran meglátogatott fia, Soros György is. Ennek a nem veszélytelen segítségnek köszönhetően menekült meg Erzsébet asszony a háborús időkben, amiért aztán 1995-ben Elza néni Izrael államtól megkapta a Yad Vasem-kitüntetést és fát ültettek tiszteletére Jeruzsálemben mint A világ igazának.

Elza néni a háború után először Vörösberényben tanított, majd később Sopronban telepedett le, ahol nyugdíjas éveiben a Storno házban dolgozott. Brandesz Elza néni nevéhez fűződik a Vörösberényi Általános Iskola felújítása is, amelyben Soros György segítségével újítottak fel, akivel aztán közösen  helyezték el az alapkövet is.

Elza nénivel 2015-ben forgatott egy filmet a luteran.hu stábja, amelyben idős kora ellenére Elza néni örömmel mesélt életéről és amely szépen mutatja be azt, hogy az örökké jókedvű és barátságos asszony mindig milyen pozitívan látta a világot.

 

Hosszú életű evagélikusok: Elza néni 107 éves

A Sopronban élő Brandeisz Elza 1907. szeptemberében született Pestszentlőrincen. A boldog békeidőkben még a híres Kállay Lilinél tanult mozgásművészetet, később Bécsben és Drezdában folytatott tanulmányokat, később tánctanárként dolgozott, rengeteg tanítványa volt. Fiatal lány korában a világháború idején a fővárosból családjával a balatonalmádi nyaralóba költöztek, a magyar tenger partján ismerkedett meg a származása miatt üldözött Sorosné Erzsébettel, aki jó barátnője lett.

Elza néninek nem voltak gyermekei, Sopronban barátnői segítették, ápolták  és vigyáztak rá a mindennapokban. Sopronban, amíg Elza néni egészsége engedte a város önkormányzata minden esztendőben köszöntötte az idős asszonyt, aki mindig örömmel fogadta a vendégeket és beszélgetett a múltról és az aktuális eseményekről is.

Isten nyugosztalja Elza nénit, emléke örökké élni fog minden igaz ember emlékezetében!

 

 

cyberpress.hu

Hirdetés: