Sopron és egy kis plusz...

Ismerd meg a térség jelöltjeit ( 2.rész ): Póczik Roland (MSZP/DK/PÁRBESZÉD)

Sorozatunkban igyekszünk olvasóinknak bemutatni a 2018. április 08-án lebonyolítandó országgyűlési választásokon induló helyi képviselőjelölteket, hiszen független portálként fontosnak tartjuk, hogy közelebb hozzuk a térség jelöltjeit az emberekhez és egyben lehetőséget biztosítsunk, hogy bemutatkozhassanak a mi felületünkön is. Miután a cyberpress.hu foglalkozik helyi politikával is, így elkerülhetetlennek éreztük, hogy segítsünk eligazodni ebben az időszakban is a politika világában, amely időszak azért is fontos, hiszen önökön múlik, hogy a leghűségesebb város illetve térségének a lakói kinek szavaznak majd bizalmat. Sorozatunk új részében Póczik Rolandot, az MSZP / DK / PÁRBESZÉD közös jelöltjét mutatjuk be olvasóinknak, aki készséggel állt rendelkezésünkre.

2017. októberében Sopronban az elsők között jelentették be hogy Póczik Roland képviselőjelöltként indul a 2018-as országgyűlési választásokon. / fotó: cyberpress.hu

cyberpress.hu: Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselője mutatta be önt itt Sopronban még októberben, mint a szocialista párt országgyűlési képviselőjelöltjét, amely azóta annyiban változott, hogy még két párt is önt támogatja itt a leghűségesebb városban a jelöltséget illetően.   Kérjük mutatkozzon be az olvasóinknak egy kicsit részletesebben! 

Póczik Roland (MSZP/DK/PÁRBESZÉD): Póczik Roland vagyok, 1980-ban születtem Kapuváron. Családom anyai és apai ágon is, több száz évre visszavezethetően Sopron vármegyében, – egyes oklevelek szerint a már a 14.-ik század óta – a Rábaközben élt. Jómagam, középiskolás koromtól, 1994 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal Sopronban élek.

1999-ben érettségiztem, majd ezt követően a nyakamba vettem a nagyvilágot és jó pár szezont lehúztam folyami és óceánjáró hajókon dolgozva.

Tanulmányaimat 2006-ban, munka mellett folytattam – levelező szakon – a győri Széchenyi István Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán. Angolul jól, spanyolul és németül társalgási szinten beszélek.

2008 és 2010 között – akkori menyasszonyommal, mostani feleségemmel – Írországban, Waterford városában éltem és dolgoztam. Ez, és a korábban külföldön eltöltött időszak meghatározó volt az életemben. Rengeteg emberi és szakmai tapasztalatot szereztem, és egy az addigitól eltérő, nyíltabb, nyugati típusú gondolkodásmódot sajátítottam el!

2010 tavaszán, – nem tudom másképp mondani – kalandvágyból hazajöttünk. Azóta itt élünk Sopronban, még azon év májusában megszületett kisfiam, ő most második osztályos a Deák téri Általános Iskolában, 2012-ben pedig megszületett a kislányom, ő most nagycsoportos óvodás. Feleségem pedagógus, és az egyik helyi középiskolában tanít, én pedig az egyik vezető biztosítótársaságnál dolgozom, fő szakterületem az egészségbiztosítások, és a nyugdíjtervezés. Mi Sopronban élünk, és szeretünk itt élni!

Interjú közben Póczik Rolanddal / fotó: cyberpress.hu

cyberpress.hu: Hogyan került a politika közelébe? 

Póczik Roland (MSZP/DK/PÁRBESZÉD): Mindig is foglalkoztatott a közélet, a politika, viszont különös módon, igazán először külföldön érintett meg igazán! Nagyon érdekes volt 2008-ban Írországban, – amely rengeteg szállal kötődik az Egyesült Államokhoz – abban a közegben megélni Barack Obama elnöki kampányát, választási győzelmét, és azt az eufóriát, amit ott kiváltott. Később jártam New Ross-ban ahonnan a Kennedy család származik. Az ott tapasztaltak mind nagy hatással voltak rám!

Mindeközben természetesen rendszeresen követtem a hazai közéletet is, számomra egyértelmű volt, hogy az a fajta politizálás, amit az akkori kormánypártok képviseltek, 2008 és 2010 között, az bukásra volt ítélve, ezért én nem lepődtem meg a Fidesz nagyarányú győzelmén.

Nem lepődtem meg, viszont nagyon hamar kiderült, hogy jobban sem jártunk! A jelenlegi magyar kormány ugyanis kasztokat, kasztrendszert alakít ki, szemünk láttára a feudalizmust építi újra! Pontosan ez az uram-bátyám rendszer az, ami ellen küzdeni akarok. Ezért léptem a politika színpadára!

cyberpress.hu: A motivációját kicsit tovább részletezve az érdekelne, hogy mi az amit Póczik Roland képvisel? 

Póczik Roland (MSZP/DK/PÁRBESZÉD): Politikám egyik sarokköve, hogy nem hiszek az előjogokban, semennyire sem! Nem hiszek abban, hogy valakiről már a születése pillanatában eldől, hogy a győztes vagy a vesztes oldalhoz tartozzék! Ehelyett, én úgy gondolom, itt az idő, és az államnak egy új szerződést kell kötnie a társadalommal!

Én itt egy új, nyugati típusú baloldalról beszélek, egy olyan baloldali politikáról, amely azt üzeni, hogy: A vagyoni egyenlőtlenségek csökkentése, a tisztességes újraelosztás, innovációt, befektetést jelent a társadalom humán tőkéjébe!

Azt, hogy olyan világot kell építeni, ahol a boltos vagy a kukás fia is lehet, ügyvéd, orvos, vagy bármi, ami tehetségéhez mérten lenni tud és lenni akar! Azt, hogy társadalombiztosítás, a társadalom javát kell, hogy szolgálja!

Póczik Roland készséggel állt rendelkezésünkre! / fotó: cyberpress.hu

cyberpress.hu: Milyen konkrét üzenetet tolmácsolhatunk Póczik Roland nevében a Sopron és környéki választóknak?

Póczik Roland (MSZP/DK/PÁRBESZÉD): Először is úgy gondolom, Sopron jó hely. Jó hely, de sokkal jobb is lehetne! Sopronban úgy vélem, három plusz egy, fő terület van, amivel foglalkozni kell, minden más ezekből fakad.

Sopronban és környékén, több tízezerre tehető azoknak a száma, akik Ausztriában, és több százra azoké, akik Németországban dolgoznak. Ki más képviselhetné jobban az érdekeiket, mint az, aki maga is bejárta ezt az utat? Én értem, érzem, és tudom, hogy mit gondolnak! Sokan legyintenek rájuk, hogy ők Ausztriában dolgoznak, nem érdeklik őket az itthoni ügyek. Ez szerintem téves gondolkozás. Hiszen itt élnek, a gyerekeik itt járnak óvodába, iskolába, a szüleik itt nyugdíjasok. Igenis képviselni kell az érdekeiket.

A másik, a belső migráció. Ez sok és indulatos viták tárgya szokott lenni! Néhányan azt mondják Sopron megtelt. Én meg azt mondom, ezek az emberek, családok a jobb élet reményében jönnek ide, azért mert nem boldogulnak a szülőföldjükön, Békéscsabán, vagy éppen Miskolcon. Amíg egy ilyen igazságtalan, egyenlőtlen országban élünk ez így is marad, ezen kell elsősorban változtatnunk. Tisztában vagyok vele, hogy az integráció sokszor feszültségeket okoz, de úgy gondolom, ha segítjük a beilleszkedésüket, az később megtérül és Sopron javára fog válni! Nem ellenségeket kell keresnünk, hanem megoldásokat! Bővíteni kell, az óvódai, iskolai férőhelyek számát. Normális utakat, parkolókat kell építenünk!

A harmadik az egészségügy, a kórházak, és az egészségügyben dolgozók helyzete, ez Sopronban és országosan is a legfontosabb terület, amivel azonnal foglalkoznunk kell!

A plusz egy, az M85-ös út. Aláírt megállapodása van Sopronnak arról, hogy 2018.03.15-én át kell adni a Csorna-Sopron szakaszt. Ez most már mindenkinek világos, hogy egy hazugság volt, amikor aláírták, akkor is. Ezt számon fogjuk kérni, az utat pedig meg fogjuk építeni, mert Sopronnak és az itt élőknek szüksége van rá!

fotó: cyberpress.hu

cyberpress.hu: Ha röviden kellene megfogalmazni a választás napjára egy jó tanácsot az ön illetve önt jelölő szervezetek, pártok nevében, akkor mi lenne az? 

Póczik Roland (MSZP/DK/PÁRBESZÉD): Létező politika, létező képviselőjére érdemes szavazni, ilyen jelenleg kettő van, a kormánypárt és az MSZP-Párbeszéd szövetsége, Karácsony Gergely vezetésével! Sopronban azt kell eldönteni, a Fidesz jelöltjére voksolnak és minden marad a régiben, vagy a változásra, és akkor Póczik Rolandra szavaznak!

Természetesen tudom és elfogadom, hogy a politika sokszínű, de 2018 tavaszán kormányt, rendszert kell váltani, ez pedig csak így működik!

A választóknak tudniuk kell: Az öltönyök mögött vannak még politikusok, akik tenni akarnak! Az egyiket úgy hívják: Póczik Roland.

 

 

 

 

 

cyberpress.hu

Sopron, 2018.01.26.

 

Hirdetés: