Soproni hírek civilektől...

Ingyen “barna kuka” Sopronban, hogy tudatosabban gyűjtsd a hulladékot! (videó)

Az  STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 2017. május 8-tól megkezdte a barna kukák kiosztását, amelyek bevezetésének rendszere jelentősen leegyszerűsíti a kertben vagy a konyhában keletkező biológiailag lebomló hulladékok elhelyezését. Az új zöldhulladék gyűjtési rendszerhez azon háztartások csatlakozhatnak, akiknek nincs szemétdíj tartozása.

 

fotó: Leczovics Zsolt

Nézzük mik azok a kérdések és válaszok, melyek talán így elsőre felmerülnek az emberben:

Hol vehetem át a barna kukát?
A 60 l-es űrtartalmú barna kukát az STKH Pozsonyi és Harkai úti zöldudvarában – nyitvatartási időben – lakcímkártya felmutatásával és egy átvételi elismervény kitöltésével lehet átvenni. Az átvett kukákat legalább 5 évig rendeltetésszerűen kell használni, és folyamatosan gyűjteni kell bele a megfelelő zöldhulladékot.

Mit helyezhetek bele az edénybe? Minden bio hulladékot, ami elbomlik?
A barna kukába csak és kizárólag nyers konyhai hulladékot (krumpli héj, almacsutka, fonnyadt zöldség, stb.) valamint kerti hulladékot (fűnyesedék, kisebb ágak, falevelek stb.) helyezhetők el, főtt ételmaradék nem. A kuka tartalmát a begyűjtést végző dolgozók ellenőrzik, amennyiben olyan hulladékot találnak benne, ami nem odavaló, abban az esetben csak a kommunális hulladék díjának kifizetése után áll módunkban az edényt kiüríteni.

Mikor szállítják el a barna kukába gyűjtött zöld hulladékomat?
A barna edények ürítése a már korábban bevezetett zsákos zöldhulladék-gyűjtés időpontjában történik. Kérjük, hogy az edényt az ürítési napon legkésőbb 6.00 óráig helyezzék ki az ingatlanuk elé. Az ürítés a közszolgáltatás keretében történik, így a lakosság részére nem jelent többlet költséget.

Társasházak is igényelhetik a barna kukát?
Igen, társasházak is igényelhetik az edényt, 6 lakásonként 1 db barna kuka igényelhető. Korlátozott számban 120 l-es edények is rendelkezésre állnak, ezeket a legalább 12 lakásos társasházak igényelhetik (a készlet erejéig).

Igényelhetem-e az edényt, ha már korábban komposztálóedényt kértem?
Igen, azok is igényelhetik, akik korábban ingyenes komposztálóedényt vettek át az STKH-tól, továbbá azon üdülő tulajdonosok is kérhetik a barna kukát, akik féléves hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződéssel rendelkeznek.

 

A témával egyébként foglalkozott a Sopron Televízió MOZAIK című adása is, amelyben minden egyéb részlet is kiderül:

 

Mozaik – közéleti magazin – 2017.05.15. – Hétfő – Sopron TV

A Sopron TV szerda kivételével minden hétköznap megjelenő, Sopron és környékét érintő közéleti hírháttér műsora. A Mozaik mai vendége: Mágel Ágost a Városfejlesztési Bizottság elnöke az STKH tevékenységei, valamint a környezetszépítési verseny. Műsorvezető: Berecz Nikolett

Egyéb részletek IDE KATTINTVA érhetőek el!

 

forrás: stkh.hu & soprontube

cyberpress.hu

Hirdetés: