Ilyen volt a SOPRONI SÖRFESZTIVÁL 2016!

Sokan látogattak ki szombaton a Fő térre, ahol a Soproni Sörfesztivál elnevezésű rendezvényt tartották. No persze valljuk be, ennek több oka is lehetett, az időjárás  nagyon kedvező volt és a színpadra is sikerült jó koncerteket szervezni. A fő ok azonban talán mégis az lehetett, hogy egy jó hideg Sopronira még az is könnyen kimozdítható otthonról, aki egyébként nem egy nagy tömegrendezvényre járó. A rendezvényt Dr. Simon István alpolgármester nyitotta meg Nagy István parlamenti államtitkárral illetve José Matthijsse vezérigazgatóval közösen.

A színpadon a koncertek mellett voltak érdekes programok is. A sorfőzömesterek előadásában mindenki megismerkedhetett a Soproni készítésének kulisszatitkaival. Sok érdekes információval gazdagodhatott aki hallgatta őket, hiszen az árpatermesztéstől egészen a kész sör csapolásáig mutatták be a folyamatot a mesterek. Három egyedi sörfőzet kóstolására is volt lehetőség és szavazni is lehetett, hogy melyiket látnánk legszívesebben az üzletek polcain. Kíváncsian várjuk melyikkel találkozhatunk.

Sopronban volt a befutója az első ízben megrendezett  “Magyar árpa útja – Soproni sör-rally” elnevezésű kalandnak is, amivel a HEINEKEN Hungária azt ünnepelte, hogy idén már kizárólag hazai árpából főzik Magyarország egyik vezető sörmárkáját a Sopronit. Közel 500 km-es túratáv megtétele után érkeztek városunkba a rally résztvevői, akik a budapesti rajt után olyan települések érintésével érkeztek Sopronba, amelyek az árpatermesztés és a sörfőzés folyamatában jelentős szerepet játszanak. A résztvevők jártak  Szigetbecsén, ahol egy helyi árpatermelő gazdával találkozhattak, majd jártak Dunaújvárosban, ahol  a malátagyártás rejtelmeivel ismerkedhettek meg. Keszthelyen egy tangazdaságot tekintettek meg, majd végül Magyarország egyik kedvenc sörének hazáját, a Sopronit gyártó üzemet is megismerhették.

fotó: Nagy “Nicko” László
fotó: Nagy “Nicko” László
fotó: Nagy “Nicko” László
fotó: Nagy “Nicko” László

A színpadon fellépett a BRASS LINE fúvós együttes majd MARGE és BIKINI koncerteken lehetett dúdolni a slágereket.

fotó: Nagy “Nicko” László

Mégis azonban volt valami, amit nem szabad elhallgatni. Ezek pedig a  magas árak.  Persze, mondhatjuk, ha az ember egy sörfesztiválra megy, akkor ne a sörkorcsolyák árai legyenek az elsődleges szempontok, de talán mégis fontos kiegészítők ezek is. A Fő téren ezúttal egy zsíros-kenyér hagymával 250 Ft, egy sörperec 300 Ft volt a  Hot-Dog 650 Ft, de aki sült kolbászra vágyott az 1100 forintért  megvásárolhatta azt is. Az esemény főszereplőjét, egy jó Sopronit 500 Ft-ért lehetett vásárolni.

Egy kis hiányérzete azonban mégis maradt az embernek. Ez pedig pedig az, hogy a családok esetében a gyerekeknek semmi lehetőségük nem volt egy kis kikapcsolódásra. Oké lufit meg nyalókát lehetett venni, de most élményről beszélünk.  Talán egy kis kézműveskedés, arcfestős, ügyességi versenyes ingyenes mutatvánnyal elő lehetett volna rukkolni, hiszen ez a mai világban már szinte kötelező darab bármely rendezvénynél. Persze az is lehet, ez csak nekem tűnt fel és én látom rosszul. Összességében egy remek rendezvényén volt és most, hogy végeztem ezzel a bejegyzéssel “pisszentek” is egy jó Sopronit 😉

 

cyberpress.hu – leczovics