Sopron es ami mögötte van...

Higiénikus mosodával bővült a szombathelyi börtön

Évente több mint 1,6 millió kg textil higiénikus tisztítására képes az a mosoda, amelyet ma a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén adtak át. Az állami intézmények, elsősorban kórházak speciális igényeit kielégítő üzem a fogvatartottak számára képzési és munkalehetőséget jelent.

Jelenleg két műszakban, összesen 50 fogvatartott dolgozik a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a 100% állami tulajdonban álló Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft. együttműködésében létrehozott mosodaüzemben. A regionális higiéniás mosoda a bv-intézetek és állami intézmények speciális ellátási igényeinek megfelelően működik majd, évente több mint 1,6 millió kg textil kezelésével. A korszerű, európai színvonalú üzem mosodai tevékenységét a négy mosó-csavarógép mellett szárítógépek, présvasalók és hajtogatógépek segítik, és a textilanyagok élettartamára nézve a lehető legelőnyösebb, legkorszerűbb mosási folyamatokat alkalmazzák.

Szombathelyi mosodaátadás 4 (Medium)

Fotó: BvOP

A közel 600 millió forintból létesült, 1200 négyzetméter alapterületű mosoda OKJ-s képzési helyszínként és varrodaként is működik majd, így biztosítva a fogvatartottak folyamatos bevonását és foglalkoztatását. A mosodaüzem a belső ellátás rendszerében működik: a büntetés-végrehajtás gazdasági társasága fogvatartotti munkával végzi a szolgáltatást. Az új munkahely létrehozásával a szombathelyi börtön közelebb került a teljes, tehát a 100%-os fogvatartotti foglalkoztatásra vonatkozó kormányzati elvárás teljesítéséhez.

Szombathelyi mosodaátadás 13 (Medium)

Fotó: BvOP

A Sopronkőhidai Kft. jelenleg 294 fogvatartottnak biztosít munkát, akik munkadíjuk egy részével hozzájárulnak tartási költségeikhez. A gazdasági társaság tevékenységi körébe tartozik a konfekcionált és fémipari termékek gyártása, az iskolai bútorgyártás és az autóipari bérmunka is. A cég a szombathelyi üzem elindításával összesen már 5 büntetés-végrehajtási intézetben (Sopronkőhida, Veszprém, Zala, Győr) lát el mosodai tevékenységet.

Szombathelyi mosodaátadás 17

Fotó: BvOP

A BvOP sajtóközleménye

Hirdetés: