101% Sopron

Évadnyitó műsorával a reformáció 500. évfordulójáról emlékezik meg a Kórus Spontánusz

Zsoltárfeldolgozásokkal, többek között Georg Friedrich Händel Dixit Dominus című művének előadásával emlékezik meg a Reformáció kezdetének 500. évfordulójáról a soproni Kórus Spontánusz. A barokk zene mesterének korai korszakában készült darabját október 21-én Szombathelyen a református templomban, október 22-én 15 órától pedig a soproni GYIK Rendezvényházban adja elő a vegyeskar és a Camerata Pro Musica Kamarazenekar énekes szólisták közreműködésével.

Az 1707-ben, Rómában befejezett Dixit Dominus Händel legkorábbi, a szerző kéziratában fennmaradt műve. A 9 tételes mű alapja a 110. zsoltár szövege. Händel 21 évesen, már ünnepelt művészként érkezett a Pápai Államba, mivel azonban ott átmenetileg tiltott volt az operák bemutatása, így velencei és firenzei sikerei után Händel főképp egyházi zenével kezdett foglalkozni. Bár a Dixit Dominus bemutatójáról nem maradt fenn adat, később sokak kedvencévé vált: még Mozart és Beethoven is kiemelte a mű drámai eszköztárát.

– Itáliai útja során Vivaldi és Corelli nagy hatással volt a fiatal Händelre, és életre szóló nyomokat hagyott komponálásán – mondta a koncert fő műsorszámáról Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya. – Mindent elsöprő lendületű muzsika ez, mely komoly kihívás énekesnek, kórusnak és szólistának egyaránt – árulta el a kórusvezető, aki a koncert karmestere is lesz egyben.

A hangversenyek programjában a nagyszabású Händel-mű mellett a Kórus Spontánusz előadásában Claude Goudimel, Felix Mendelssohn-Bartholdy és Kodály Zoltán zsoltárfeldolgozásai is felcsendülnek. A Camerata Pro Musica Kamarazenekar pedig Händel op 6. No 7. jelzésű concerto grossóját játssza majd.

A kórus és a kamaraegyüttes városokon átívelő együttműködésének gondolata Szombathelyről származik. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar tagjaiból 1995-ben alakult Camerata Pro Musica Kamarazenekar eddig több mint 300 koncertet adott: többek közt a bécsi Konzerthaus valamint dublini és corki koncerttermek közönségét bűvölte el előadásával. Hangversenyeiket a Bartók Rádió és az ORF is közvetítette.

A Kórus Spontánuszról

A Kórus Spontánusz 2001-ben alakult abból a célból, hogy karácsony közeledtével utcai énekléssel örvendeztesse meg a járókelőket. Ebből a baráti kezdeményezésből egy immár tizenöt éve működő együttessé nőtte ki magát, mely 2005-ben egyesületi formát is öltött. A kórust a kezdetektől Kocsis-Holper Zoltán vezeti. Bárkinek és bárhol énekel ez a fiatalokból álló kórus, ahol szívesen hallgatják: a koncertterem elegáns közönsége vagy egy óvodai csoport előtti fellépés ugyanúgy megmérettetés és örömforrás. A kórus rendszeres résztvevője az Énekel az ország projektnek. Kipróbálták magukat nemzetközi mezőnyben is: 2008 nyarán az 5. Kórusolimpián (World Choir Games) Grazban arany- és ezüstdiplomás helyezéseket értek el. 2012 novemberében pedig a kétszeres Grammy-díjas Vance George vezényletével adtak nagy sikerű koncertet. A kórus 2014-ben a 8. Kórusolimpián ismét arany és ezüst minősítést szerzett a lettországi Rigában. 2016-ban, a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny kamarakórus kategóriájában harmadik díjat nyertek, a vegyes kari kategóriában pedig hatodik helyezést értek el. A versenydíj mellett Kocsis-Holper Zoltánnak és a Kórus Spontánusznak ítélte oda a művészeti bizottság az Editio Musica zenei kiadó különdíját egy magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért. Az énekkar tagjai hétről hétre bizonyítják a szombati próbák során, hogy a tanulás vagy a munka mellett van még helye a közös muzsikálásnak is.

http://spontanusz.hu/ | http://fb.com/spontanusz | http://youtube.com/korusspontanusz

Kocsis-Holper Zoltán

Kocsis-Holper Zoltán (Sopron, 1982. június 6. –) karnagy, szólóénekes és zenetanár. A Kórus Spontánusz művészeti vezetője, a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) művészeti bizottsági tagja, a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója Kamp Salamon osztályában. A budapesti Zeneakadémián szerzett diplomát ének-zene tanár, karvezető szakon (2004-2009), ahol tanárai Kutnyánszy Csaba, Erdei Péter és Párkai István voltak. Magánénekesi tanulmányokat folytatott a győri Széchenyi István Egyetemen Szabó Magdolna Mária osztályában (2014-2015), ahol mint magánének-tanár diplomázott. Tudását kurzusokon bővítette, többek között Jos van Veldhoven és Michael Gläser (karvezetés– 2011), Peter Kooij (ének–2014) és Hollerung Gábor (zenekari karmester–2016, 2017) vezetésével. 2015 óta tart karvezetés mesterkurzust AVIZÓ néven kórusával, a Kórus Spontánusszal Sopronban. A kurzusok kapcsán a jelentkezők megismerkednek a kórusvezetés technikai, gyakorlati és emberi vonatkozásaival, majd a végén zárókoncerten mutatják be a tanultakat. 2017-ben a Pekingi Magyar Kulturális Intézet meghívására háromnapos kurzust tartott Kínában, ahol a Kodály-módszerről és azok gyakorlati felhasználásáról nyújtott ismereteket.

Hirdetés: