Sopron a szerelmünk...

Dr. Brenner Koloman lakossági fórumán a Fertő tavi fejlesztések voltak a célkeresztben!

Dr. Brenner Koloman ( Jobbik ) országgyűlési képviselő tartott péntek délután lakossági fórumot Sopronban, melynek fő témája az a közelgő hazai forrásból megvalósuló gigaberuházás volt, azaz a magyarországi Fertő tó strand szakaszának a megújulása. ( Erről itt és itt számoltunk be! ) A szép számú érdeklődő mellett megtartott nyílt fórum eseményeiről kérdeztük az esemény házigazdáját Dr. Brenner Kolomant. 

Miután a parlamentben „Terjed a balatoni láz, célkeresztben a Fertő tó” címmel elmondott szóbeli kérdésemre érdemi választ nem kaptam, és rengeteg megkeresés érkezett a Soproni Jobbikhoz, lakossági fórumot tartottunk pénteken este Sopronban, ahol az érdeklődők felszólalásai alapján beigazolódott a gyanúnk, s lassan a soproni régió lakosait is kiszorítják a Fertő tó partjáról, pedig az a miénk! – mondta el a rendezvény után Dr. Brenner Koloman országgyűlési képviselő, a Soproni Jobbik elnöke.

Az érintettek között jelen voltak vitorláshajó tulajdonosok, csónaktulajdonosok, horgászok, büfétulajdonosok vendéglátósok, felépítmény-tulajdonosok, személyszállítással foglalkozó hajózási cégek képviselői. Mint olyan ellenzéki képviselő, aki a soproni választópolgárok körében közel 10.000 szavazatot képvisel, kötelességemnek érzem a döntéshozókat ellenőrizni és képviselni azon érintettek érdekeit, akik elmondásuk szerint nem lettet érdemben a jövővel kapcsolatban tájékoztatva. – hangsúlyozta Dr. Brenner.

Például a Fertő tavon több jachtklub is működik, az egyik ilyen klub elnöke elmondta, hogy mik azok a problémák, amelyekre a látványtervek megismerése után sem kaptak választ, nem kínáltak alternatívát. Felvetette a vízutánpótlás problémáját, ami a hajózás szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható, illetve azt is, hogy a Fertő tavon nem lehet ennyi hajóval megjelenni, mint amit a tervezett nagyságrendben látunk. De megszólaltak a személyszállítással foglalkozó hajóscégek képviselői is. Sérelmezték, hogy az illetések felé többször benyújtott írásos megkeresésükre soha nem kaptak egyetlen választ sem. Viszont azóta is folyamatosan kapják a megrendeléseket, iskoláktól, különböző hajózni szándékozó kiránduló csoportoktól. Visszaigazolást azonban nem tudnak küldeni nekik, mert még az sem biztos, hogy a kifuthatnak-e a hajóik a jövőben. Sőt amikor személyesen próbáltak az ügyben tájékozódni, kitessékelték őket arról a rendezvényről is, ahol éppen a projekt bemutatását ismertették, ezt különösen felháborítónak tartom.

Bizonytalanságtól, keserűségtől volt terhes az a hozzászólás is, ami a büfések és vendéglátósok nevében hangzott el. Ismertették, hogy a tó partján 6 és 8 között van azoknak a vendéglátóegységeknek a száma, ahol egységenként 6-10 főt foglalkoztatnak. Velük munkaadókkal és foglalkoztatottak családjaival együtt több száz ember megélhetése kerül veszélybe. A beruházó, ez esetben az állam, miért közömbös az elvesztett munkahelyekkel szemben? Jelen voltak azok a csónaktulajdonosok is, akik részt vettek az egy nappal korábban Kárpáti Béla KDNP-s politikus vezényletével megtartott, ám kizárólag e szűk körnek szervezett tájékoztatón. Ahol feketeruhás biztonsági őrök fogadták őket, kitől is félnek a Fideszes elvtársak, kérdezném halkan, de a kérdésekre az „idő rövidsége miatt” nem nagyon maradt persze lehetőség. A Soproni Jobbik viszont a nép pártján áll, mi meghallgattuk a csónaktulajdonosok és a horgászok e témára irányuló megválaszolatlanul maradt kérdéseit, hogy kapnak-e majd kikötőhelyeket kedvezményesen a jövőben, hiszen generációk óta birtokolták azokat. Ez a történet személyesen is megérintett, hiszen édesapámban is volt csónakja, mivel sokat horgászott a tavon. Kapnak-e helyeket esetleg jelképes áron a soproniak és a környékbeliek? –  számolt be részletesen is a fórumon elhangzottakról a Jobbikos képviselő.

Talán az egyik legaggályosabb kérdés, de a fórum résztvevői szerint is, hogy egy természetvédelmi terület közepén egyöntetűen aggályos egy ekkora beruházás és ilyen mértékű lebetonozása találták a természetvédelmi, korábban nagyon szigorúan vett szabályok mellőzését, semmibevételét. Nincsenek meggyőződve arról, hogy a tervezők munkájuk során kellő figyelmet fordítottak-e tó ökológiájának megvédésére. Továbbá mindannyian egybehangzóan és változatlanul azt állították, hogy semmilyen érdemi tájékoztatás nem kaptak a Fertő tavi projekttel kapcsolatban, azon kívül, hogy mikor szedhetik a sátorfájukat. „Mi pedig az elhangzottak alapján változatlanul azt kérdezzük az ügy gazdáitól, hogy milyen garanciákat tudnak adni arra, hogy a Fertő tó térségében megvalósuló fejlesztések esetében ne járunk úgy, mint a Balatonnal, és ezért is fontos, hogy minden fórumon fogjon össze mindenki, jómagam pedig az országgyűlésben is képviselem: nem hagyjuk azt, hogy elvegyék a Fertő tavat tőlünk! – zárta összefoglalóját Dr. Brenner Koloman.

 

Hirdetés: