Sopron es ami mögötte van...

Boszorkányper a soproni bíróságon, beismerő vallomás …

A 1528. április 23-a a Soproni Kalendárium tartalmából:

Ezen a napon került Móritz Pál városbíró bírósága elé két boszorkánysággal vádolt asszony, Poschl Tamásné és Gusman Péterné. Poschl Tamásné beismerte, hogy varázslattal több embert beteggé tett, és ezért a felbujtóktól természetben vagy pénzben fizetséget kapott. Általában bizonyos gyökereket, növényeket vagy éppen halott állatokat ásott el az adott személy házának küszöbe alá vagy az udvarában, amitől az megbetegedett. Ha bizonyos idő elteltével kiásták a szerencsétlenséget hozó tárgyat, az illető meggyógyult. Így történt például Eber János esetében, akinek szomszédasszonya rendelte meg a boszorkánynál a varázslatot, ellenséges viszonyukra hivatkozva.

Poschlné el is ásta Eber János udvarában a varangyos békát, mire az megbetegedett. Három napra rá a szomszédasszony kiásta a békát, és Eber János ekkor meggyógyult. Több ilyen esetet felsorol a két asszony vallomása, pontosan megnevezve az „áldozatokat” és a megrendelőket, sőt legtöbbször a fizetséget is. De nemcsak betegséget, hanem szegénységet is hozhattak valakire, ahogy megronthatták a bort és a termést, befolyásolhatták az időjárást vagy akár a tehenek tejhozamát is. A delikvenseket 100 magyar forint ellenében szabadlábra helyezték.

A Szent Mihály-domb az Ikvahíd magasságból fényképezve - fotó: Koszorú Mihály

A Szent Mihály-domb az Ikvahíd magasságból fényképezve – fotó: Koszorú Mihály

A bejegyzés elkészítésében segítségünkre volt a Soproni Kalendárium weboldala, a sopkal.hu. Töredékek Sopron évszázadaiból napról-napra egy kattintásnyira!

Hirdetés: