Sopron a szerelmünk...

Átadták a kétmilliárdból megújított történelmi belvárost Sopronban

Hivatalosan is átadásra került csütörtökön Sopron történelmi belvárosában az a projekt, amely a Modern városok program keretében valósult meg 1,98 milliárd forint kormányzati támogatásból. Ennek a mérföldkőnek számító beruházásnak a során megújult a belváros vízi közműve illetve megvalósult az említett városrészben az utcaburkolatok cseréje valamint a közvilágítás is.

fotó: Leczovics Zsolt

A felújítás érintette a Templom utcát, a Bünker közt, a Liszt Ferenc utcát, a Fegyvertár utcát, a Szent György utcát, a Hátsókaput, az Orsolya teret és a Fő téren egy átjárót. . Az Orsolya tér és az Evangélikus templom előtti tér a Fő térhez hasonlóan nagykocka kő burkolatot kapott, a többi utcában a nagykocka kő mellett gránit nagy- és kiskocka köveket helyeztek el, követve a korábban megújult Új utcai projektet.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

A közvilágítás esetében energiatakarékos, ledes világítótestekre cserélték a kandeláberek lámpafejeit valamint  díszvilágítást kapott néhány szobor, emlékmű és épület is. Sor került az Orsolya kút és a Fegyvertár utcából nyíló 48-as emlékmű restaurálására is illetve telepítésre került a Fő tér és a Kolostor utca csatlakozásánál egy ivókút is.  A beruházás részeként kő ülőpadok illetve fák ültetése is szerepelt a programban, amelyek szintén megvalósultak.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

A hivatalos átadó ünnepségen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte, hogy országos szinten jól halad a Modern városok program, mert a 3700 milliárd forintos keret mintegy harmadát már lekötötték a települések. Városunkra kitérve elmondta hogy Sopronnak hetvenmilliárd forintos a fejlesztési kerete, amelyből 35 milliárd forint áll már rendelkezésre, amely összeg nem tartalmazza az M85-ös gyorsforgalmi út Farád és Sopron közötti szakaszának megépítését.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a program keretében minden megyei jogú város összetett, komplex fejlesztési csomagot állított össze, amelyet a kormány az elbírálás előtt alaposan megvizsgált, hogy azok valóban az emberek érdekeit szolgálják.Gyopáros Alpár emlékeztetett arra,  hogy 2015. március 25-én Orbán Viktor miniszterelnök Sopronban hirdette meg az ország történelmének legnagyobb vidékfejlesztési programját, amely később kiegészült a Magyar falu programmal és amelyeknek sikere töretlen.

fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város  polgármestere a beruházás kivitelezésére visszatekintve elmondta, hogy 2017 februárjában megkezdett munkálatok során először kicserélték illetve  javították a közműveket, majd mintegy tízezer négyzetméteren kicserélték a belvárosi burkolatot.  Sopron polgármestere kitért arra is, hogy a történelmi belváros megújítása az utcák felújításával nem áll meg, tovább szépül a városrész, hiszen  elkezdődött az épületek homlokzatainak rekonstrukciója is. Kiemelte, hogy a fejlesztés célja, hogy Sopronnak a római korban kialakított, de az 1676-os tűzvész után barokk stílusban újjá épített utcák visszakapják méltó régi fényüket, amely köszönhetően Magyarország Kormánya támogatásának végre sok soproni álmát valósítja meg.

fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Simon István, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere köszönetét fejezte ki a FIDESZ-KDNP kormánynak azért a jelentős támogatásért amelyet a leghűségesebb városnak nyújtanak és amely során olyan mérföldköveknek számító fejlesztések valósulnak meg a belvárosi rekonstrukció mellett többek közt mint például az M85-ös gyorsforgalmi út, a Lővér program vagy éppen a Fertő tó környezete.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

A beszédek után a hivatalos átadás szalagátvágással folytatódott, majd a jelenlévők közösen tettek egy sétát a megújult belvárosban.

fotó: Leczovics Zsolt

Hirdetés: