Soproni hírek civilektől...

A parkolóház helyén világháborús sírokat tárnak fel

Az Árpád utcában, az egykori mentőállomás területén jelentős fejlesztést végez Sopron önkormányzata: parkolóház épül, amely enyhíti a belváros parkolási gondjait. A beruházáshoz szorosan kapcsolódnak a terület régészeti munkái. A feltárások során nyílik lehetőség arra, hogy a II. világháború során kialakított kényszertemetőben nyugvókat méltó módon temessék el.

A már korábban részleteiben is bemutatott beruházás szerint egy több szintes, minden igényt kielégítő parkolóház épül az Árpád utcában. A tervek szerint az épület közel 250 járműbeállóval fog rendelkezni, amely minden bizonnyal jelentős segítséget nyújt majd a belvárosi parkolási gondok enyhítésében.  A beruházáshoz kapcsolódó régészeti munkálatok során ahogy, azt már korábban megírtuk, gazdag római kori leleteket találtak. A feltárások során jól kivehetőek egy római épület falmaradványai, valamint érem- és kerámia emlékek is felszínre kerültek. Most azonban újabb információk kerültek napvilágra, amelyet sajtótájékoztatón osztott meg Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere a sajtó képviselőivel, kérve azok tolmácsolását a soproni lakosság felé.

Dr. Fodor Tamás emlékeztetett arra, hogy az Árpád utcai terület a II. világháború végén „kényszertemetőként” szolgált, ahol 1945-ben pontos helymegjelöléssel összesen 175 embert temettek el, civileket és katonákat egyaránt. Egy részüket tömegsírokba helyezték, míg ahol lehetséges volt, ott külön koporsóban temettek, feljegyezve az elhunytak nevét. Amikor 1947-ben lehetőség volt az exhumálásra, akkor a sírok jelentős részét kiemelték, és az elhunytakat egy végső nyughelyre helyezték. A régészeti munkálatok most, 70 év múltán azonban lehetőséget nyújtanak arra, hogy a területet teljes egészében feltárásra kerüljön, és így a még itt lévő elhunytak is végső nyughelyükre kerüljenek. Sopron önkormányzata folyamatos kapcsolatban van a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársaival, akik a hősi halott katonák végső tiszteletadásáról gondoskodnak.

A helyszínen, a jelenlegi feltárásoknak köszönhetően eddig 4 magyar és 2 német katona holttestét találták meg, őket az Intézet munkatársai a Budaörsi német-magyar katonatemetőbe szállították. Továbbá három civil csontjait is megtalálták, akiknek a személyazonosság ismeretlen.

Az eddig felnyitott 34 sírhely jelentős része üres. Ennek oka a már említett 1947-es exhumálás. Ekkor minden személyazonossággal rendelkező elhunytat végső nyugalomra helyeztek, a most feltárt maradványok alapján azonban már akkor sem volt beazonosítható az áldozat személye. A feltárás folytatódik, így nem zárható ki további sírhelyek megtalálása.

Hetven esztendő elteltével – mondta Dr. Fodor Tamás polgármester – most lehetőség nyílt arra, hogy városunk múltjának egy szomorú és tragikus időszakának következményeit megnyugtató módon rendezni tudjuk. Sopron Megyei Jogú Város önkormányzata a terület teljes feltárását követően gondoskodik arról, hogy valamennyi áldozat végső nyughelyet kapjon.

Fontos tudni, hogy Sopron Megyei Jogú Város jegyzője segítséget nyújt mindazoknak, akik azt vélelmezik, hogy a háborúban elhunyt szerettük ott lehet a most feltárt sírokban, így arra kérik azokat akik érintettek lehetnek, hogy forduljanak hozzá bizalommal, ők mindent megtesznek az azonosítás érdekében. Az elhunytaktól a feltárás végén a Szent Mihály temetőben ökumenikus szertartás keretében vesz majd végső búcsút egy közös sírhely kialakításával a leghűségesebb város.

Dr. Fodor Tamás polgármester, az önkormányzat nevében arra kéri a soproniakat, hogy kellő tisztelettel és megértéssel kezeljék a helyzetet, gondoljanak méltósággal elhunyt elődeinkre.

Hirdetés: