Minden, ami helyi hír...

A Kórus Spontánusz újra megidézi Roxfort és Középfölde világát!

Február 26-án 15 órától ismét a fantázia birodalmába kalauzolja közönségét a Kórus Spontánusz. A Fantasy 2.0 című koncerten, a soproni GYIK Rendezvényházban a vegyes kar újra megidézi Roxfort és Középfölde világát, de egy kórusmű erejéig Mary Poppins is tiszteletét teszi majd az előadáson.

A rendezvény plakátja

A délutánt az énekkar vendégei versekkel, ír sztepptánccal és ütős produkciókkal teszik majd teljessé. A koncert műsorát ez alkalommal a közönség is szerkesztette:

– A tavalyi, hasonló témájú koncertünk óriási sikert aratott, így mindenki nagyon várta már a folytatást. Az akkori műsorból azonban nehéz volt választani, ezért döntöttük úgy, hogy megkérdezzük a közönségünket: ők melyik darabokat hallanák szívesen újra – mondta Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz vezetője.

Az internetes szavazást végül Karl Jenkins két, különleges atmoszférájú műve, az Adiemus és a Rain Dance nyerte, így ezek a kórusdarabok már biztosan elhangoznak a farsangi koncerten. Rajtuk kívül a Harry Potter és az azkabani fogoly és A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmek egy-egy betétje is hallható a tavalyi hangverseny repertoárjából.

Harry Potterhez és Zsákos Frodóhoz ez alkalommal Mary Poppins csatlakozik: az 1964-ben bemutatott zenés filmen, amely Julie Andrews főszereplésével készült, generációk nőttek fel. A Kórus Spontánusz előadásában ez alkalommal a Feed the Birds című dalbetét szólal meg, amely az elbeszélések szerint egykor Walt Disney személyes kedvence volt.

Két soproni ősbemutató is elhangzik: a világszerte népszerű, amerikai kortárs zeneszerző, Eric Whitacre Seal Lullaby című alkotását A dzsungel könyve ihlette, a Glow című darab pedig egy összamerikai, és az interneten szervezett kórus számára készült.

Az igazi farsangi hangulatról a Spontánusz mellett vendégfellépők is gondoskodnak: a koncerten fellép még a soproni Sham-rocking Ír Sztepp Társulat és Orbán Júlia Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó.

A darabok megszólaltatásában sem lesz egyedül a kórus: zongorán Schárfy Zoltánné Halmos Erika, ütőhangszereken pedig a Horváth József AMI ütőegyüttese működik majd közre.

FANTASY 3

Kórus Spontánusz

 

Az előadásra jegyek 1900 forintos, 1400 forintos (diák/nyugdíjas) és 5900 forintos (családi jegy, 2 felnőtt+2 gyerek) áron válthatók.

Elővételben a Cédrus Könyvkereskedés és Antikváriumban és a GYIK Rendezvényházban, illetve a koncert előtt 1 órával a helyszínen kaphatók.

 

 

A Kórus Spontánuszról

A Kórus Spontánusz 2001-ben alakult abból a célból, hogy karácsony közeledtével utcai énekléssel örvendeztesse meg a járókelőket. Ebből a baráti kezdeményezésből egy immár tizenöt éve működő együttessé nőtte ki magát, mely 2005-ben egyesületi formát is öltött. A kórust a kezdetektől Kocsis-Holper Zoltán vezeti.

Bárkinek és bárhol énekel ez a fiatalokból álló kórus, ahol szívesen hallgatják: a koncertterem elegáns közönsége vagy egy óvodai csoport előtti fellépés ugyanúgy megmérettetés és örömforrás. A kórus rendszeres résztvevője az Énekel az ország projektnek.

Kipróbálták magukat nemzetközi mezőnyben is: 2008 nyarán az 5. Kórusolimpián (World Choir Games) Grazban arany- és ezüstdiplomás helyezéseket értek el. 2012 novemberében pedig a kétszeres Grammy-díjas Vance George vezényletével adtak nagy sikerű koncertet.

A kórus 2014-ben a 8. Kórusolimpián ismét arany és ezüst minősítést szerzett a lettországi Rigában. 2016-ban, a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny kamarakórus kategóriájában harmadik díjat nyertek, a vegyes kari kategóriában pedig hatodik helyezést értek el.

A versenydíj mellett Kocsis-Holper Zoltánnak és a Kórus Spontánusznak ítélte oda a művészeti bizottság az Editio Musica zenei kiadó különdíját egy magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért. Az énekkar tagjai hétről hétre bizonyítják a szombati próbák során, hogy a tanulás vagy a munka mellett van még helye a közös muzsikálásnak is.

Bővebben: http://spontanusz.hu/ | http://fb.com/spontanusz | http://youtube.com/korusspontanusz

 

cyberpress.hu

Hirdetés: