Megérkeztek az őstörténeti kalandpark első lakói is Fertőrákosra

A fertőrákosi kőfejtőben nem csak színház lesz hanem látható lesz egy őstörténeti kalandpark is, ahol megelevenedik az egykori Pannon tenger gazdag állat- és növényvilága is.
Lesz látnivaló bőven, hiszen megelevenedik majd a parkban többek közt a tengeri tehén, a bálna és az őscápa is. Ez utóbbi a Megalodon, ami a valaha élt egyik legnagyobb tengeri ragadozó, teljes „életnagyságban” várja majd a látogatókat.
A mai sajtóbejáráson dr. Fodor Tamás polgármester és több önkormányzati képviselő társaságában mutatták be a felújítási és kivitelezési munkák jelenlegi állapotát, ahol láthatóan remek ütemben halad a munka.

 

Miocén tenger a kőfejtőben című állandó kiállításról egy kicsit bővebben:

A kőfejtő (barlang) területe egy többfunkciós tér, melyben a kiállítás két nagyobb egységre válik szét: őslénytani bemutató, amely a területen fejtett lajtamészkő keletkezésének körülményeivel foglalkozik, valamint a lajtamészkő hasznosításával foglalkozó egység. Ezen belül a barlang természetes téradottságait figyelembe véve, a két fő terület további egységekre bontható a tartalmi megjelenés alapján. A szükséges installációs elemek a kőzet struktúrájához, jellegéhez alkalmazkodnak. A kiállítás tartalmi koncepciójához alkalmazkodva a miocén tengeri élővilágot bemutató egységben a „tenger” érzetét megfelelő, speciális világítás teremti meg.

– A kiállítás részét képezi egy „Pecten-néző” távcső, mellyel a mennyezeten látható ősmaradványok figyelhetőek meg.

– Az Időalagúton át vezet az út a barlang belsejébe. A kb. 19 méter hosszú folyosón információs panelek tájékoztatnak.

– Miocén tenger csarnoka – A miocén tengerek élővilága: az időalagút után a látogató egy kapun keresztül érkezik a barlang tágas területére, ahol a látogatót a badeni szubtrópusi tenger élővilága, hangulata fogadja.

– Filmvetítéssel kb. 5 perces, végtelenített film) mutatják be a szubtrópusi tengerek élővilágát.

– Ősbálna, őscápa, ősdelfin és tengeri tehén életnagyságú testrekonstrukció, illetve egy őscápa állkapocs-rekonstrukció.

– Kőfaragás csarnoka, ahol a mészkő hasznosításának példái kerülnek bemutatásra. A barlang hatalmas mészkőoszlopain a fertőrákosi mészkőből épült épületek közül mutatnak be hármat, köztük a soproni Szent Mihály templomot.

 

Ha esetleg bővebben is szeretnél tudni a teljes projektről, ezt is érdemes átböngészned:

A „Fertőrákosi Barlangszínház – Kőfejtő értékmegőrző és értéknövelő turisztikai célú fejlesztése” című projekt, mely a magyar kormány támogatásával valósul meg a végső szakaszába lépett. A felújítás részeként külső fogadóépületet alakítottak ki, amely magában foglalja a turisztikai információs pontot, pénztárat és egyéb kiszolgáló egységeket. A kőfejtőben lévő színháztér teljesen megújult, melynek részeként 760 fős nézőtér került kialakításra; korszerű színház-, világítás- és hangtechnikát építettek ki, valamint kialakították a szükséges kiszolgáló egységeket. Modern témaparkot hoztak létre ismeretterjesztő céllal, interaktív, a barlang kialakulásának történetét, a kőzeteket és keletkezésük történetét, körülményeit bemutató felületekkel.

Az ünnepi megnyitóra 2015. június 19-én kerül sor, amikor a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház újra nyitásakor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Vezényel: Kocsis Zoltán) ad nagyszabású hangversenyt.

A Barlangszínházban világszínvonalú produkciók várják a közönséget: koncertek, operák, operettek, musicalek, táncjátékok is szerepelnek a kínálatban.

A színházi szezon szeptember 12-ig tart, ez idő alatt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett fellép többek között Szentpéteri Csilla és Vásáry André, a Budapesti Operettszínház, a Kassai Állami Opera, az Experidance Production, Demjén Ferenc valamint a Boban & Marko Marković Orchestra.

Az Új Széchenyi tervből megvalósuló projekt teljes összege 2 milliárd forint. Ebből a támogatás összege 1 milliárd 680 millió Ft, míg Sopron városa 317 millió Ft összegű önerőt biztosít a megvalósításhoz.

A teljes színházi programot megtalálod a cyberpress.hu főoldalán a

FERTŐRÁKOSI KÖFEJTŐ ÉS BARLANGSZÍNHÁZ

feliratra kattintva!

leczovics