A lakatlan soproni „Tűzoltólaktanya” 272 millió forintos története / videó

Sajtótájékoztatóra voltunk hivatalosak a Győri útra, ahol az önkormányzati tulajdonú – a városban csak tűzoltólaktanyaként emlegetett – ingatlannál Mágel Ágost (FIDESZ-KDNP), a Városfejlesztési Bizottság Elnöke fogadta a média munkatársait.

A befejezetlen, elhagyatott, gazos ingatlan árnyékában sok új információt is megosztott velünk az önkormányzati képviselő. Az egyik legérdekesebb talán az, hogy a közelmúltban Sopron önkormányzata pályázatot írt ki és eladásra kínálta az ingatlant, azonban mindössze egy pályázat érkezett, az pedig 40 milliós vételi ajánlattal, amit ha elfogadott volna a közgyűlés, akkor közel 230 millió veszteséget okoztak volna Sopronnak.

Na de nagyon lesarkosítottam a témát, nézzük konkrétan mi hangzott el a sajtótájékoztatón az ingatlannal kapcsolatban.

A közpénz felelőtlen elköltése történt! – kezdte Mágel Ágost a tájékoztatót, majd így folytatta. 2006-ban zűrös örökséget hagyott maga után az MSZP. Törvénysértő szerződések, gyanús ingatlanügyletek, országos mélygarázs-botrány. Ezek közöl az egyik legfurcsább szocialista ingatlan-biznisz a „Tűzoltólaktanyaként” elhíresült Győri úti ingatlanvásárlás. Akkoriban a szocialisták megérezve a választási vereséget, napokkal a szavazás előtt titokban több szerződést is kötöttek. A szocialista városvezetés 2006. szeptember végén 272 millió forintért, hitelből megvette ezt a Győri úti ingatlant. A fedő szöveg a tűzoltók áthelyezése volt, amelyre az épület teljesen alkalmatlan, sőt a közlekedési adottságok sem megfelelőek.

Sopron önkormányzata a közelmúltban pályázatot írt ki és eladásra hirdette meg az ingatlant. Az egekben szökő ingatlanárak mellett is a legmagasabb beérkező ajánlat mindössze 40 millió forint volt. 230 millió forint veszteséggel adjuk el az ingatlant? A közgyűlés ezt az ajánlatot nem fogadta el.
A szocialisták által 272 millió forintért vásárolt ingatlan-együttest a piaci szereplők 40 millió forintra értékelik. Tehát az akkori ingatlanügylettel valakik jól jártak, de az önkormányzat biztosan nem. Valakik jól szerződtek, valakik nem.

tt van a kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a szocialisták elherdálták a soproniak pénzét.
A Kalmár István vezett MSZP képtelen szabadulni a zűrös múlttól. Felelősek a város vagyonának elszórásában, felelősek a törvénytelen szerződések megkötésében és felelősek abban, hogy aláásták a közéletbe vetett bizalmat.

Kalmár István most sem kért bocsánatot az elherdált közpénzért. – zárta szavait Mágel Ágost.

Ha pedig már ott jártunk az épületnél, hát körülnéztünk, hogy vajon belül mi a helyzet, milyen állapotban van az ingatlan, ami már hosszú-hosszú évek óta lakatlan. No persze, ez így azért nem teljesen igaz, mert valakik mégiscsak járnak, jártak bent, hiszen parádés graffitis freskókkal díszítették a falakat. Ebből itt egy megörökített remekmű:

A pinceszinten pedig amolyan, vadvízi élményfürdőt is találtunk.

Itt pedig egy kis videós szösszenet a helyzetről, vágatlanul:

 

L.L.ZS.