Szűrőnap az egészség jegyében a Soproni Gyógyközpontban

Országos szűrőprogramot hirdetett meg az Európai elhízás elleni napon a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság. Összesen 27 helyszínen – köztük a Soproni Gyógyközpontban is –szűrésekkel és dietétikai tanácsadással hívták fel a figyelmet az energiaegyensúly megőrzésére és az elhízás megelőzésére.


Az OÉTI friss felmérése szerint Magyarországon a felnőttek 65 százaléka túlsúlyos. Az országos tápláltsági állapotvizsgálat azt mutatja, hogy a lakosság körében az életkor növekedésével egyenes arányban nő az elhízottak száma. Az elhízás azonban nem pusztán esztétikai kérdés, hiszen bizonyítottan növeli bizonyos betegségek (magas vérnyomás, diabétesz, szív- és érrendszeri, ill. egyes daganatos betegségek) kialakulásának kockázatát – hangsúlyozzák a szakemberek.


Az Európai elhízás elleni napon a Soproni Gyógyközpontban szűrésekkel, dietétikai tanácsadással irányították rá a figyelmet az ideális testtömeg megőrzésének fontosságára. A Dietétikai Szolgálat munkatársai a kórház diagnosztikai tömbjében és a Várisi úti Rehabilitációs Intézetben szervezték meg a szűrőprogramot: testtömeg index meghatározással, valamint étrendi tanácsadással várták az érdeklődőket. Vérnyomásmérés, alacsony glikémiás indexű és kalóriatartalmú ételek kóstolója, erdei és vízi torna is gazdagította a programot.


A tematikus egészségnapon 179 fő szűrését végezték el a szakemberek, a kapott adatok tükrözik az országos statisztikát, a megjelentek 62 %-a BMI indexe a túlsúlyos kategóriába esett. A kiszűrt betegek időpontot kaptak a Dietétikai Szolgálat rendelésére, melyet egész évben, beutaló nélkül bárki elérhet a kórházban. Személyes tanácsadásra időpont kérhető a 99/514-388-as telefonszámon.

Forrás: Soproni Gyógyközpont

leczovics