2020. december közepétől lehet hogy macerásabb lesz Ausztriába utazni

Illusztráció / cyberpress.hu archívum
Korábban beszámoltunk arról ( ITT! ) hogy Ausztria hogyan lazít a különböző területeken a koronavírus-járvány miatti szigorú intézkedésein, most pedig kitérünk arra, hogy mi lesz  várható az országba lépéskor. Mint az elhangzott a kormány állásfoglalásában nyugati szomszédunk arra készül, hogy legkésőbb december közepétől – várhatóan tizenkilencedikétől –  tíznapos karanténkötelezettséget rendel el mindazok számára, akik az ő besorolásuk szerint magas kockázatú országból készülnek belépni Ausztria területére. Természetesen kivételek lesznek, így például az ingázó munkavállalók vagy az üzleti úton érkezők számára ez nem lesz irányadó rendelkezés.
 
Határátlépési pont / illusztráció / fotó: Koszorú Mihály- cyberpress.hu archívum
A határbeléptetési szigorításra azért van szükség a véleményük szerint, hogy a vírust a hazatérők illetve a turisták ne vigyék be az országba. A tervezett december közepi dátumtól kezdődően a szigorítás egyelőre úgy tűnik hogy 2021. január 10-ig lesz érvénybe.

 

A karanténkötelezettség elrendelése kiemelten vonatkozik Ausztria szomszédos országaiból hazatérőkre illetve az onnan érkezőkre, különösen a Nyugat-Balkáni államokra.

Az országok besorolása a kockázati arány tükrében január 10-ig nem egyszer lesz  felülvizsgálva, amit az alapján sorolnak be, hogy az adott államban a  pozitív koronavírusos esetek 14 napos előfordulása milyen mennyiségű. Magas kockázatúnak ( veszélyes térségnek ) besorolt országgá akkor válik egy állam, ha 100 000 lakosra vetítve  a pozitív fertőzöttek száma meghaladja a 100 főt az eltelt két hétben.

A magas kockázati területről belépőkre tíz nap kötelező, hatóságilag ellenőrzött karantén vár, de öt nap elteltével ingyenes tesztelésre is lehetőség lesz PCR-teszt alkalmazásával. Ha a teszt eredménye negatív, akkor véget ér a karantén és nem kell letölteni a 10 napot.